Waarom Bamboe?

Bamboe is echt een geweldig stoer plantje! Het is een soort houtachtige grasplant die razendsnel groeit. Onze bamboe komt voor een groot deel uit China. Sommige bamboesoorten in China groeien met wel 120 cm per 24 uur. 


Er zijn wereldwijd ruim 1000 verschillende soorten bamboe. Bamboe is geheel afbreekbaar en dus niet milieuverontreinigend. Omdat bamboe een snel groeiende grassoort is en vaker geoogst kan worden is het een ecologisch verantwoord product. Ieder jaar maakt worden nieuwe stammen door de moederplant aangemaakt die in korte tijd tot volwassen hoogte uitgroeien. 

Hoewel bamboe een gras is, hebben veel van de grote houtachtige bamboesoorten een boom-achtig uiterlijk en worden ze in de volksmond vaak "bamboe bomen" genoemd. Er zijn echter een aantal essentiële verschillen tussen bamboe en bomen.

Bam-BOE!

Schrik! Wat een leuk woord eigenlijk he, bamboe? De oorsprong van het woord bamboe komt van het Maleisische woord "Mambu". In de late 16de eeuw (1590-1600) noemden de Nederlanders het "bamboes" waarna het zijn Neo-Latijnse naam "Bambusa" kreeg.

Sommigen beweren dat het oorspronkelijke woord "Bambu" was omdat het lijkt op het geluid dat bamboe maakt als het ontploft in open vuur. Wanneer bamboe wordt verwarmd gaat de warme lucht in de afgesloten holle internodium kamers uitzetten en veroorzaakt het een explosief bam-boem geluid.