ONS VERHAAL

Wist je dat er ieder jaar in Nederland zo'n 3 miljard rietjes per jaar worden gebruikt? Dat komt neer op zo'n 0.5 rietje per persoon per dag... Favorietje is opgericht om dat aantal terug te dringen en het milieu zodoende te beschermen.

Onze rietjes worden door onze lokale partner in Azië op duurzame wijze gemaakt met de hand. Het is een echt natuurproduct, dus ieder rietje ziet er net even anders uit, maar staat prachtig in ieder drinkglas! 

IMPACT OP HET MILIEU

Dus we verbruiken in Nederland zo'n 3 miljard rietjes per jaar... dat zijn bijna 8 miljoen rietjes per dag.

In Europa worden na schatting 36.4 rietjes per jaar gebruikt. Rietjes zijn sinds de jaren dertig uitgegroeid tot een van de meest gebruikte én onnodige producten op aarde. 

Tussen de acht miljoen ton aan plastic afval dat jaarlijks in de oceanen terechtkomt, spelen plastic drinkrietjes geen doorslaggevende rol. En toch staan deze dunne en lichte buisjes – die voor het consumeren van de meeste drankjes volstrekt onnodig zijn – centraal in een groeiende milieucampagne, die mensen moet aansporen om niet langer rietjes te gebruiken en zo bij te dragen aan het schoonhouden van de oceanen.

Doordat ze zo klein en licht zijn, komen ze vaak niet in speciale afvalbakken voor plastic terecht en worden ze dus niet gerecycleerd, zoals op elk strand is te zien. En hoewel rietjes maar een miniem deel van de totale hoeveel plastic in de zeeën uitmaken, maakt hun kleine omvang ze tot zeer verraderlijke vervuilers: zeedieren raken erin verstrikt en vissen eten ze op. Een video van wetenschappers die een drinkrietje uit de neus van een zeeschildpad verwijderden, was in 2015 een hit op internet.

‘Als je keuze kan maken geen rietjes meer te gebruiken, dan help je mee om dit ding van onze stranden te weren en het bewustzijn over plastic in de oceanen te vergroten,’ zegt Jenna Jambeck, de hoogleraar techniek van de University of Georgia die in 2015 een baanbrekende studie publiceerde waarin voor het eerst werd gemeten hoeveel plastic er per jaar in de oceanen terechtkomt. ‘En als je die ene keuze kunt maken, dan kun je misschien nog veel meer doen.’

Het drinkrietje is de laatste toevoeging aan een groeiende lijst van losse plastic producten die worden verboden, extra worden belast of geboycot, met het doel om de hoeveelheid drijvend plastic in de zeeën aan banden te leggen, voordat het gewicht van al dat afval de totale massa aan vis zal evenaren, iets wat volgens een recente studie rond 2050 zou kunnen gebeuren.

 

PLASTIC IN DRINKWATER

Inmiddels hebben we door de grote plastic vervuiling wereldwijd nu ook te maken met plastic in ons drinkwater. Het gaat hiuer om microplastics. Deze microplastics kunnen kleine deeltjes zijn van grotere plastic voorwerpen zoals tasjes en flesjes, maar ook scrubs uit cosmetische producten. Via de gootsteen, het doucheputje of de wasmachine verdwijnen de stukjes plastics vervolgens in het riool, waarna ze in het oppervlaktewater terechtkomen. Jong: “Ze glippen deels door de afvalwaterzuivering heen, die haalt alleen opgeloste stoffen zoals stikstof en fosfaten uit het water.” Ook slijtsel van autobanden kan in oppervlaktewater belanden, vaak via afvoer van regenwater. In zo'n 72% van het drinkwater in Nederland zijn deze microplastics terug te vinden. 

De meeste microplastics zijn teruggevonden in plastic waterflesjes van de diverse grote bekende merken. Het zou dus nog steeds beter zijn om je glas te vullen met water uit een glazen fles, of gewoon aanvullen met water uit de kraan.